Hier krijgt u een beeld van de streekdracht zoals die rond 1850 en begin 1900 werd gedragen op het eiland Tholen. De streekdracht verschilde op het eiland soms wel wat van dorp tot dorp, maar het was duidelijk een Thoolse dracht met haar eigen sierraden. De dracht op Tholen en Sint-Philipsland was vergelijkbaar met de streekdracht op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, maar heel anders dan op bijvoorbeeld Zuid-Beveland.

Oorspronkelijk was de streekdracht veel kleurrijker, maar door allerlei veranderingen in de tweede helft van de 19e eeuw werd de streekdracht op Tholen steeds soberder. Vanaf de jaren twintig gingen vrijwel alle vrouwen over op gewone ‘burger’kleding. Tot in de jaren zestig ging er ’s zondags in Smerdiek nog een dame in dracht ter kerke, zij was, samen met nog een dame uit Scherpenisse en Stavenisse, de laatste. Mannen liepen al voor 1900 niet meer in dracht.

We presenteren hier een aantal verschillende drachten:

Ochtend- en middagdracht

De verschillen tussen de drachten hebben hun oorzaak in:

• De gelegenheid waarbij de kleding werd gedragen: bijvoorbeeld ochtend- en middagkleding, zondagse dracht of kleding bij huwelijk of rouw.
• De status van de draagster: bijvoorbeeld de boerendracht is weeldiger dan de burgerdracht. Hoe rijker men was hoe meer sieraden men droeg en hoe breder het kant aan de muts werd.
• De periode waarin de kleding werd gedragen: de kleding van voor 1850 was veel kleurrijker dan de latere kleding.

Scroll naar boven