Ochtend- en middagdracht

Ochtenddracht

Dit werkgoed droegen de vrouwen ’s ochtends.

Op het hoofd een haakmutsje. Het mutsje is gehaakt van wit katoen en heeft onder de kin een sluiting van twee linten.  eenvoudig jak met een zwarte rok of keus met daaronder een witte onderkeus van zogenaamde ‘beddetieken’ en een keuszak voor de ‘neusdoek’ en sleutels. Daaroverheen een halve schort, hoog onder de buste, of een zwarte schort met wit of rood bloemetje. Aan de voeten zwarte kousen en schoenen, soms klompen op de wasdag, maandag. Tijdens het werk droegen de vrouwen geen sierraden.

Het haakmutsje was in elk dorp verschillend. Elk dorp had zijn eigen model, daarvan kunnen we verschillende laten zien. In Sint Maartensdijk, Stavenisse en Sint Phillipsland.

Middagdracht, rond 1850

 

Na de middag knapten de vrouwen zich op. Dit kostuum is nagemaakt van een kostuum uit het museum De Meestoof (in Sint-Annaland). De kleuren van de meekrap zijn in dit nieuwe kostuum verwerkt.

Het platje is een gesteven mutsje gemaakt van broderie en kant. Het platje is een gerestaureerd origineel. Het jak is nagemaakt naar een jak van rond 1850 uit museum De Meestoof. Het originele model is iets korter. Aan de onderzoom van de rok is bezemband verwerkt. Het bezemband beschermt de rokzoom tegen slijtage en vuil. De onderkeus is van witte katoen en broderie, erbij een keuszak.

Scroll naar boven